Minkštutis pyragas iš moliūgo

Pamačiusi šio pyrago receptą, iškart nusprendžiau, kad reikės jį kada nors išbandyti. Pyragas paveikslėlyje atrodė toks šlapias, minkštas ir neįprasto skonio, kad nusipirkusį didelį moliūgą (turbūt labiau skirta dekoravimui per Halloweeną negu gaminimui) būtinai nusprendžiau pasigaminti moliūgų tyrės reikalingos šiam pyragui 🙂 Ir štai, moliūgų tyrė, išstovėjusi šaldiklyje keletą mėnesių, pagaliau buvo negailestingai išnaudota pyrago kepimui 🙂

Kadangi norėjau išnaudoti visą moliūgų tyrę (apie 400 g), tai komponentų, įeinančių į pyrago sudėtį, kiekį atitinkamai padidinau. Gavosi daug masės, todėl iš likučio iškepiau labai skanius vaflius 🙂

 Pyragas is moliugo
Sudėtis:
  • 250 g (250 ml) moliūgų tyrės*
  • 200 g sviesto
  • 200 ml cukraus
  • 1 pak. vanilinio cukraus
  • 3 kiaušiniai (atskirti trynius nuo baltymų)
  • 300 ml miltų
  • 2 a.š. kepimo miltelių
Moliūgų tyrei paruošti įkaitiname orkaitę iki 190 laipsnių. Moliūgą išskobiame ir supjaustome kažkur 5 cm skersmens gabalais (kartu su odele). Dedame moliūgą į kepimo skardą odele žemyn ir kepame apie 30 min. Tada galima šaukštu išskobti minkštimą ir sutrinti jį iki vientisos masės.
 
Eiga:
1. Formą pyragui (mano buvo pailga 22×15, bet tinka apvali 26 cm skersmens) iškloti kepimo popieriumi.
2. Ištirpinti sviestą.
3. Sudėti cukrų ir vanilinį cukrų, išmaišyti.
4. Sudėti moliūgų tyrę ir kiaušinių trynius, išmaišyti.
5. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir palaipsniui įberti į masę.
6. Iki standžių putų išplakti baltymus ir atsargiai įmaišyti į masę.
7. Supilti masę į kepimo formą ir kepti 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 50 min. Kepimo laiką ir temperatūrą reikėtų reguliuotis pagal savo orkaitės būdą (pvz. mano orkaitė mažytė, todėl kepiau ilgiau ir su žemesne temperatūra).
P.s. Labai skanu pyragą kitą dieną orkaitėje pašildyti arba/ir apskrudinti 🙂