Trupininis pyragas su varške

Labai mėgstu gaminti. Tačiau kadangi dažnai pritaikau įvairius receptus pagal savo norus, arba išvis – apjungiu kelis receptus į vieną, po kažkiek laiko nebepamenu nei kokia tiksli buvo sudėtis, nei gaminimo eiga 🙂 Todėl šįkart jau nusprendžiau, kad darydama nuotraukas būtinai kur nors užsirašysiu kiek ko naudojau, kaip kepiau, kad kitą kartą galėčiau lengvai aprašyti receptą, o ne tik žiūrėti į nuotraukas ir gailėtis, kad turiu tik jas 🙂
 Varskes pyragas (6) Tešlai:

  • 400 g miltų
  • 150 g sviesto
  • 100 g cukraus
  • 1 kiaušinis
  • 2 v.š. vandens

Įdarui:

  • 300 g liesos varškės
  • 1 kiaušinis
  • 50 g cukraus
  • keletas šaukštų mėlynių uogienės
Eiga:
1. Kambario temperatūros sviestą supjaustyti kubeliais, įberti cukrų ir gerai permaišyti.
2. Suberti miltus ir kapoti tešlą arba ranka trinti sviestą su miltais tol kol gausis smulkučiai trupiniai, kažkas panašaus į miltus.
3. Įmušti kiaušinį ir sumaišyti, trupiniai turėtų jau lipti vienas prie kito, tačiau taip pat lengvai sutrupėti. Jeigu kiaušinio nepakako ir liko dalis miltų, kurie “nesusiriša” – galima įpilti šiek tiek vandens (porą šaukštų). Tik reikia turėti omeny, kad reikalingi trupiniai, o ne vientisa tešla.
4. Iškloti kepimo formą kepimo popieriumi. Suberti didžiąją dalį trupinių ir prispausti juos ranka, kad suliptų. Galima padaryti bortelius.
5. Pasigaminti įdarą – sumaišyti varškę su cukrumi ir kiaušiniu.
6. Į kepimo formą sudėti varškę, išlyginti ir užlašinti mėlynių uogienės.
7. Suberti likusius trupinius.
8. Kepti 180 C,  apie 40 min.

 

Kepiau žemiausioje orkaitės padėtyje, kai įjungtas viršus + apačia, kol viršus gražiai parudavo (40 min). Tačiau reiktų aišku atsižvelgti į naudojamos formos dydį (mano buvo 20 cm skersmens) ir savo orkaitės ypatumus.
Pyragas gavosi labai skanus, o viršuje esantys trupiniai buvo traškūs net sekančią dieną 🙂
Varskes pyragas (2)Varskes pyragas (4)Varskes pyragas (7)