Imbieriniai sausainiai

Prieš Kalėdas namai visada pakvimpa imbieriniais sausainiais ir kiek jų bekeptum – vis tiek bus mažai 🙂 Tačiau nepaisant jų nuostabaus skonio jie dar ir suburia šeimyną drauge, nes nesvarbu kiek Tau bebūtų metų, padekoruoti imbierinį sausainį yra visada smagu 🙂
Imbieriniai sausainiai
 
Sudėtis:
  • 1 kg miltų
  • 430 g sviesto
  • 430 g cukraus
  • 1 kiaušinis
  • 2 v.š. grietinės
  • 2 a.š. kepimo miltelių (nubrauktų)
  •  
Prieskoniai:
  • 6 a.š. imbiero
  • 2 a.š. gvazdikėlių
  • 2 a.š. cinamono
  • 1 a.š. kvapiųjų pipirų
Cukraus glajui:
  • cukraus pudraus
  • 1 kiaušinio baltymas
  • 1 a.š. citrinos sulčių
Eiga:
1. Į mažą prikaistuvį suberti persijotus prieskonius, porą šaukštų cukraus ir įpilti šiek tiek vandens, kad apsemtų prieskonius.
2. Masę prikaistuvyje užkaisti, išmaišyti ir palikti atvėsti.
3. Ištirpinti sviestą.
4. Sviestą išplakti su likusiu cukrumi ir kiaušiniu, įdėti grietinę ir prieskonius, išmaišyti.
5. Suberti miltus su kepimo milteliais, gerai išminkyti tešlą.
6. Padalinti tešlą į kelias dalis, apvynioti maistine plėvele ir dėti nakčiai į šaldytuvą.
7. Kočioti plonai, kepti 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
 

Glajaus paruošimas:
1. Kiaušinio baltymą šiek tiek paplakti šakute.
2. Įpilti citrinos sulčių ir po truputį beriant cukraus pudrą vis maišyti. Berti cukraus pudrą tol, kol glajaus kosistencija gausis gana tiršta, kad galėtų laikyti formą ant sausainio (panaši į dantų pasta).
3. Jei glajus per tirštas – dapilti citrinos sulčių, jei per skystas – įberti dar cukraus pudros.
4. Perkelti glajų į specialų konditerinį maišelį arba jeigu jo nėra galima naudoti kokį kitą kietesnį maišelį (pvz skirtą šaldymui) jo galiuką nukerpant.

Receptas rastas Receptų medyje ir patobulintas pagal savo lūkesčius 🙂

P.s. norėjau aštresnio skonio sausainių, todėl dėjau daugiau prieskonių negu originaliame recepte, tačiau sausainiai vis tiek gavosi pakankamai švelnaus skonio su aitrumo gaidėle 🙂 visiems labai patiko, labai rekomenduoju!